Традиція курити кальян під час відпочинку прийшла в нашу культуру зовсім недавно. Це відомий східний звичай, поширений переважно серед жителів Туреччини, Індії, різних народів мусульманського світу. Сьогодні багато підприємців вирішують відкрити кальянну як окреме приміщення або частина вже функціонує кафе або ресторану для розвитку свого бізнесу. Однак перш, ніж почати запрошувати перших гостей, слід подбати про монтаж ефективної системи вентиляції.

Дана інженерна система є не просто складовою комфорту, а обов'язковим елементом кальянного залу. Її наявність прописано в офіційних вимогах. Адже кальянний і тютюновий дим завдає шкоди здоров'ю людини, особливо у високих концентраціях.

Фахівці відзначають, що монтаж системи вентиляції, яка буде забезпечувати постійне надходження свіжого повітря, повинен мати найвищий пріоритет. В іншому випадку приміщення стане задимленим, задушливим, погано пахне. А подібну ситуацію не врятує навіть найгучніша назва ресторану і його дорогий авторський дизайн.

Основні вимоги до проектування вентиляції в кальянній

Основні вимоги до проектування вентиляції в кальянній

Безумовно, кальянна – це незвичайне приміщення і обійтися у даному випадку простими провітрювачами, які більше актуальні для житлових будинків і квартир, що не вийде. У такому місці грамотна вентиляція повинна забезпечувати видалення продуктів тютюнопаління, а також виконувати приплив чистого повітря з вулиці.

Рекомендуємо товар
Провітрювач Вентс ПС 102
12 відгуків
В наявності
Діаметр, мм: 100 | Провітрювана площа, м²: 0-10, 10-15 | Продуктивність, м³/год: 35 |

Загальні нормативи, прийняті в Україні щодо приміщень для куріння, свідчать про такі показники:

  • при курінні слабкої інтенсивності свіже повітря повинне подаватися в обсягах 35-50 м3/год на одну людину;
  • при палінні високої інтенсивності - 80-180 м3/год на людину.

Кальянні відносяться до кімнат з інтенсивним типом куріння, в яких повітря повинен повністю оновлюватися протягом години як мінімум 12 разів, а при повній завантаженості закладу – 20 разів.

Також хороша вентиляційна система не повинна створювати інтенсивні повітряні потоки у вигляді холодних протягів. Це сильно впливає на комфорт відвідувачів.

Важливо, щоб інженерна мережа була ще енергоефективною, вимагала мінімального обслуговування і не «видувала» тепло з приміщення, особливо в зимовий час. Повітря, що подається в зал з вулиці, повинен бути не тільки чистим, але і підігрітим до певної температури. Це можуть забезпечити установки з рекуператорами або нагрівачами.

Не менш цікавою та корисною у використанні є і сучасна автоматика систем вентиляції. Різні регулятори, контролери, пульти управління, надчутливі датчики забезпечують незалежну роботу системи провітрювання від людини. Автоматика може включати пристрої в конкретний момент часу або залежно від інтенсивності куріння (аналізуючи показники концентрації диму в повітрі). До таких пристроїв можна віднести деякі моделі витяжних вентиляторів Maico.

Рекомендуємо товар
Витяжний вентилятор Maico ECA 100 ipro K
21 відгук
В наявності
Покриття: матове | Діаметр, мм: 100 | Витрата повітря, м³/год: 78, 92 | Рівень шуму вентилятора, дБ: 27, 32 |

При плануванні того, якою має бути за характеристиками вентсистема, слід враховувати безліч факторів:

  • місце розташування кальянної (це окреме або суміжне приміщення);
  • її площа і висоту стель;
  • завантаженість відвідувачами;
  • додаткові джерела провітрювання (вікна, двері);
  • бюджет на установку.

Всі ці розрахунки, а також планування пролягання повітроводів, підбір, купівля і монтаж обладнання повинні виконуватися тільки досвідченими інженерами. Співробітники нашої компанії володіють усіма необхідними знаннями в цій області і до вирішення кожного завдання підходять індивідуально.

Головні помилки при організації вентиляції в кальянній

Головні помилки при організації вентиляції в кальянній

Вентиляція виконує дві рівноцінні функції для такого приміщення:

  • витяжку диму;
  • подачу свіжого повітря.

Про першу функцію ніхто, звичайно, не забуває, чого не скажеш про другу. Таким чином з'являється перша груба помилка: відсутність або недостатнє надходження повітря ззовні поряд з потужною витяжкою. Через це в приміщенні створюється так званий вакуумний ефект. У кальянну просто буде «всмоктувати» повітря з інших кімнат ресторану, в тому числі і технічних. Іншими словами, «потягне» запахи з кухні і навіть туалету. Щоб не допустити такої ситуації, важливо виконати грамотні розрахунки. Це під силу тільки досвідченим майстрам з відповідною кваліфікацією. У створенні системи провітрювання потрібно прагнути до врівноваження між видаленням відпрацьованого повітря і припливом достатнього обсягу нового, збагаченого киснем.

Друга поширена помилка при організації вентиляції в залі для паління – це прагнення власників заощадити бюджет на невидимих частинах обстановки. І часто в такому приміщенні залишають стандартну систему витяжки, максимум доповнивши її побутовими вентиляторами в воздухообменных каналах. Такий заходи зовсім недостатньо, як недостатньо використовувати звичайні очищувачі повітря, які більше підходять для домашніх потреб. Не варто забувати, що за законодавством України вентиляція в залі для куріння повинна гарантувати надходження чистих повітряних мас на людину від 80 до 180 м3/год, тобто навіть найпотужнішої ресторанної системи провітрювання буде недостатньо – потрібна спеціальна. Ось чому в даному питанні слід звертатися тільки до фахівців, що займаються монтажем і сервісом систем вентиляції на професійній основі.

Найвірніший підхід - планування повітрообміну в кальянній, підбір відповідного обладнання, його установка і інтеграція в дизайн ще на етапі проектування будівлі. Однак це відбувається вкрай рідко, адже такий зал для куріння частіше перетворюється із звичайного кафе, де пред'являються зовсім інші норми до мікрокліматичних умов».

Рекомендуємо товар
Припливно-витяжна установка Daikin VAM250FC
Немає в наявності
Висота, мм: 285 | Ширина, мм: 776 | Глибина, мм: 525 | Рівень шуму, дБ: 28 | Максимальний тиск, Па: 210 | Витрата повітря, м³/год: 250 |
Аналоги Daikin VAM250FC в наявності

Проектування вентсистеми в незалежній кальянній

Проектування вентсистеми в незалежній кальянній

Якщо зал для куріння - це повністю ізольоване приміщення, то для комфортного знаходження в ньому і для недопущення проникнення диму від кальянів в інші кімнати раціональніше всього використовувати принцип витісняє повітрообміну.

Робота такої системи виконується наступним чином: повітророзподільні пристрої, відповідальні за збір відпрацьованого повітря з димом, розміщуються на стелі, а ті, які забезпечують надходження свіжого кисню – в підлозі. Причому, продуктивність витяжної системи в цьому випадку повинна бути вище, ніж припливної. Для регулювання повітряних потоків в вентканали встановлюються промислові вентилятори певної потужності і конструкції. За рахунок створення негативного тиску в приміщенні (але не вище 10 Па, інакше це буде некомфортно для відвідувачів) тютюновий дим буде рівномірно переміщатися від підлоги до стелі, не змішуючись з чистим повітрям. Для недопущення протягів швидкість повітряних потоків не повинна перевищувати 0,7 м/с.

Рекомендуємо товар
Промисловий вентилятор Systemair PRF 160D2 IE2
Немає в наявності
Вид: для агресивних середовищ | Тип: відцентровий | Діаметр, мм: 160 | Рівень шуму, дБ: 66 | Витрата повітря, м³/год: 1656 |

Проектування вентсистеми в кальянній, суміжній з ресторанним приміщенням

Проектування вентсистеми в кальянній, суміжній з ресторанним приміщенням

У разі якщо місце для використання кальяну є неогородженою частиною звичайного залу ресторану або бару, де не курять, слід виконати якісне зонування такого приміщення. Для цього можна використовувати повітряні завіси. Дані пристрої створюють повітряні потоки різної потужності, що перешкоджають проникненню диму від кальянів і сигарет в головний зал закладу. Слід враховувати деякі нюанси при виборі таких пристроїв:

  • завіси для кальянної необхідно комплектувати очисниками;
  • швидкість повітря повинна бути невисокою (щоб не було протягів);
  • витяжка повинна відразу «вловлювати» повітряні потоки з тютюновим димом і видаляти їх з приміщення;
  • усунення відпрацьованого повітря з ресторану повинно виконуватися через кальянну в останню чергу, на не навпаки.

Примітно і те, що з повітряними завісами часто відпадає необхідність установки систем кондиціонування, адже завіси можуть працювати не тільки на вентилювання, але і на обігрів.

Рекомендуємо товар
Повітряна завіса Ballu BHC-L06-S03
4 відгуки
Немає в наявності
Монтаж: настінний | Установка: горизонтальна | Ширина, мм: 585 | Потужність, кВт: 1.5, 3 | Електроживлення, В: 230 | Витрата повітря, м³/год: 350 |

Готові рішення для створення вентиляції в кальянній

Готові рішення для створення вентиляції в кальянній

Перша схема організації системи провітрювання кальянного зали – це монтаж обладнання витяжного і припливного типу з витриманим балансом повітрообміну. Причому для формування вхідних потоків повітря з вулиці в даному випадку використовуються установки з його штучним підігрівом. Інакше в зимовий час в приміщенні буде дуже свіжо. Перевага такого рішення – відносно невисокі витрати на придбання обладнання, а ось головний недолік – дорога експлуатація. Адже тепле повітря з кальянної буде просто виходить назовні і обігрівати вулицю.

Друга схема зводить нанівець такий недолік системи. Вона передбачає створення припливно-витяжної вентиляції, що працює за принципом рекуперації. Це побутові рекуператори або промислові вентиляційні установки – залежить від площі і висоти приміщення, завантаженості відвідувачами і інтенсивності куріння в залі. Секрет їх функціонування простий: повітряні маси у витяжних і припливних каналах, проходячи через рекуператор, «контактують» в теплообміннику. Це дозволяє їм виконувати теплообмін, але не змішуватися між собою. Так холодний вуличний потік підігрівається перед заходом в приміщення за рахунок гарячого повітря, що виходить з нього. Рекуператори дозволяють добре економити на опаленні, покриваючи до 60% енерговитрат.

Таким чином, створення ефективної системи провітрювання – це ключовий момент в організації комфортного та безпечного залу для використання кальяну. Виконуватися робота повинна досвідченими фахівцями з відповідною кваліфікацією, які допоможуть:

  • спроектувати інженерну мережу відповідно до законодавчих норм і вимог;
  • підібрати відповідне обладнання з величезного асортименту техніки і комплектуючих для вентиляції;
  • зробити його монтаж і ввести в експлуатацію;
  • підготувати супровідні документи.

Все це під силу фахівцям з компанії «ВЕНКОН».